За произхода на кафето в една чаша турски език

  • турски език в езиков център Нов стандарт

За произхода на кафето в една чаша турски език

 

 

Слънцето бавно се показва на хоризонта и първите му лъчи се процеждат в стаята. Ставам, минавам през банята и отивам в кухнята. Първата ми работа е да си направя чаша ароматно кафе, да се събудя и да започна моя нов ден.

чаша кафе и турски езикХората по света имат различни сутрешни ритуали, но несъмнено приготвянето на чаша кафе присъства в програмата на почти всички. Чашата от тази черна течност ни събужда, омагьосва и пристрастява. И макар това да е част от нашето ежедневие, кафето извървява един много дълъг път – от плод на храст до една от най-скъпите селскостопански стоки, които се разпространяват и до днес до всички кътчета на планетата.

Произходът на дума кафе е е обект на различни интерпретации. Според едни, думата за черното злато се разпространява в западните езици от османотурската дума  قهوه‏  (кахве), която е заемка от арабската قَهْوَة‏ (кахуа) със значение „кафе“, „варя, сварявам, заливам с топла вода“, като арабските източни посочват, че става дума за вид вино, което се сервирало с топла вода. Други източници свързват думата „кафе“ с наименованието на областта Каффа в Етиопия, родината на тази напитка.

Без значение от произхода на самата дума, несъмнено кафето е най-употребяваната напитка по целия свят, като всяка страна си има свои собствени традиции в пиенето на кафе, а в някои страни, като Турция например, пиенето на кафе е не само част от сутрешните ни навици, но е издигнато до култ.

Турция има своята първа среща в кафето през XVI век. Според записките на Кятиб Челеби през 1543 г. на пристанището в Топхане (под двореца Топкапъ в Истанбул) са акустирали няколко кораба пълни с чували със сурово кафе. Османците са познавали кафето и преди това, тъй като много от тях са консумирали напитката по време на техните походи за поклонения в Мека. След като Египет и Йемен влизат в състава на Османската империя обаче, кафето е започнало да се произвежда в рамките на Империята, което неминуемо означавало, че скоро ще дойде и в столицата – Константинопол. Според различни автори първите кафенета в османската столица са отворили врати между 1552 и 1554г. С много бързи темпове кафето проправя своя път и почти цял Константинопол започва да прекарва все повече и повече време в кафенетата, като по тази начин тези места се превръщат в център за обсъждане на политическите решения. Така се стига до 1635, когато султан Мурад IV издава ферман, с който обявява пиенето на кафе за углавно престъпление, което се е наказвало със смърт. Според султана, хората, които се събират в кафенетата и пият от тази „отрова“ изпадат в състояние на умопомрачение и заговорничат, противопоставят се на неговите решения и организират бунтове.обучение по турски език

Въпреки забраните обаче кафето продължава да се прие и след смъртта на султана и вдигането на забраната кафето проправя своя път до кухнята на двореца. Измежду спомените на Айше султан, дъщерята на султан Абдулхамит, баща ѝ имал назначен специален отговорник по приготвянето и сервирането на кафе, който му сервирал по 7 кафета на ден, без да броим тези, които султанът пиел след всяко ядене.

Кафето намира своето място във историята на турската култура и дори в днешно време се изпълняват различни обичаи, в които кафето играе основна роля. Така например когато родителите на младоженеца отидат при родителите на бъдещата невеста, тя трябва да приготви кафе, което да е сладко за свекървата и да сложи щипка сол, в кафето на бъдещия си съпруг.

В турския език съществуват много поговорки, в които кафето играе главна роля, като например: Kahve cehennem kadar kara, ölüm kadar kuvvetli, sevgi kadar tatlı olmalı. – Кафето трябва да е черно като Ада, силно като смъртта и сладко като любовта. Кафето е неизменна част от културата на турците и дори и днес, когато посетите някого, то обезателно ще Ви бъде предложена чаша кафе, защото както казват турците „Bir fincan kahvenin 40 yıl hatırı vardır“ (Една чаша кафе има 40 годишен спомен.).

Ако искате да можете да си поръчате една чаша на турски език при следващото Ви ходене в Турция, проверете нашите курсове за обучение по турски език.

Онлайн записванеИзбор на курс:

Ниво: