4 доказани начина да научиш чужд език

4 доказани начина да научиш чужд език

4 доказани начина да научиш чужд език или защо не можем да очакваме от рибата да лети

Всеки от нас иска да научи бързо език – било то за работа, за развлечение, за кратка работна командировка или за хоби. По последни данни в света се говорят повече от 6000 езика – някои от тях са по-разпространени и се учат по-бързо, някои не толкова и респективно изучаването им създава много препятствия по дългия, но трънлив път на изучаването им. И тук стигаме до въпроса: „Как по-бързо да науча … език?“

Един от гениите на човешката история, Алберт Айнщайн, казва следното: „ … Но, ако се съди по способността на една риба да изкачи някое дърво, тя ще живее целия си живот смятайки, че е глупава.“ Т.е. за всеки обучаем трябва да има различни техники за учене на език, като по този начин на фокус са неговите специфични особености.

Ето и някои от модерните техники за изучаване на всеки един език:

Техника 1: Майндмапинг (Карти на знанието)

Как да научим чужд език?Британският психолог Тони Бюзан, който въвежда този ефективен метод за запаметяване през60-те години на XX век. В центъра на картата се поставя главната идея, а след това с различни цветове и форми се дават всички производни на нея. В дясното полукълбо на човешкия мозък са разположени центровете, които отговарят за въображението, цветове, ритъма, пространство, а лявото полукълбо — числа, думи, логика, последователност, линейност, анализ. Този метод е ефективен както при запомнянето на думи, които имат общ корен, така и синоними, антоними, пароними, омоними, а също така и на цели фрази.

Техника 2: Гейминг (Използването на игри)Използване на игри в изучаването на чужд език

Гейминг-ът също се използва активно в обучението и усвояването на чужд език. Освен различните видове настолни игри, в понятието гейминг се срещат и ролевите игри. Например вие и вашите съкурсисти разлигравате различни етюди, рецитирате, правите диалози. Едно е знанията да се трупат, но да остават пасивни. Чрез гейминг-а всички натрупани знания – както граматични, така и лексикални, започват да се активизират, защото човек винаги иска да се представи по-добре или да спечели, а за това са нужни знания!

Техника 3: Музиката (Език и медолия)Изучаване на чужди езики чрез слушане на песни

Много от специалистите по преподаване на чужд език използват музиката като средство за преподаване. Чрез песните човек запаметява по-бързо конкретни фрази или стихове, защото мелодията, звуците по-лесно се „забиват“ в човешката памет, а с тях и думите. Освен ученето на песни от най-малките, които изучават даден език, музиката може да се използва и от по-големите: или като текст за попълване, или като нещо, което трябва да се научи на изуст, или просто да се даде тема за размисъл от конкретна песен. Без значение варианта, песните са неизменна част от изучаването на конкретен език – източен или западен!

Техника 4: Социалните медии (да останем свързани)Изучаване на чужди езици с помощта на социалните медии        В постмодерността, в която живеем, не е възможно да си представим живота без някоя от социалните си мрежи. Затова без да губите никакво време може да обърнете езика на най-често използвана от Вас социална мрежа. По този начин ще се гарантира научаването на определен набор от думи и термини, които се използват в нея. Ежедневната среща с тези думи ще гарантира не само тяхното бързо усвояване, а също така и директното им включване в активния Ви запас от думи!

Има още безброй техники, които ще Ви помогнат в „борбата“ с чуждия език, но помнете, който и начин да изберете – трябва да Ви е забавно. Ученето на език е постоянен и комплексен процес, който отнема време и енергия. Затова нека си пуснем една хубава песен още сега на любимия ни език!

Онлайн записванеИзбор на курс:

Ниво: