Когато си в Португалия

Когато си в Португалия

КОГАТО СИ В ПОРТУГАЛИЯ

Ако сте се наситили на френската ривиера е на италианския шик, сега е моментът да ви кажа, че дойде времето и на топлите португалски плажове и португалския език. От март месец 2018 година ще бъдат пуснати нискотарифни билети за Лисабон, което искрено ме вълнува, защото ще даде шанс на българина да опознае държава, впечатляваща с история и архитектура, както и с култура, която не е толкова далечна от нашата собствена.

При цялото си нетърпение да стъпя отново на португалска земя и да разгледам множеството снимки и постове, които ще почетат евтините полети, подготвих кратък списък с неща, които трябва да се видят или направят в любимата ми Португалия. Списъкът е крайно недостатъчен, но оставям на ВАС, пътешествениците, да го довършите:

Когато си в Португалия…

Трябва да се насладиш на кухнята и на питиетата. Португалия е известното вино от Порто, но и съблазнителните десертчета, които дебнат от всяка пащелария и заплашват да заличат едномесечни усилия във фитнеса.

Трябва да почувстваш. Португалците не са много по-различни от българите. Историята ги е оставила със силна носталгия по миналото и онова известно саудаде не е мит. То се усеща най-силно, когато си на брега на океана в съзерцание на всичко онова, което остава отвъд.

Трябва да изпаднеш от континента. Не буквално, разбира се, но е препоръчително да посетиш Кабу да Рока, най-западната част на континента, където океанът се разбива в скалите, а залезът е един път в живота. Като си представиш, че минутка невнимание и можеш да изпаднеш от Стария континент…

Трябва да посетиш плажовете. Кабу да Рока е добро начало на твоята плажна разходка, но цялата южна ивица позната като регион Алгарве има още какво да предложи на жадния за гледки турист. Сагрес, Лагош, Албуфейра и Портимао са само част от градовете, които ще ви накарат да поискате да останете.

Трябва да се запознаете с продавач на сувенири. Това са най-милите хора в държавата. Посрещат с ентусиазъм туристи от всички краища на света. Английският им не е перфектен, но е ефектен и ще ви дадат неочаквани съвети за оцеляване в португалската действителност.

Трябва да прекараш поне половин ден в съзерцание на Тежу. Това е най-голямата река в Португалия. Тя прекосява с лекота Лисабон и отново навява онова носталгично чувство. Но от личен опит мога да кажа, че няколко часа прекарани в наблюдение на спокойната й вода, води до изцеление на всякакви болежки.

Има още толкова много да се каже за любимата Португалия, но всякакви приказки за исторически паметници ще намерите в пътеводителите. Аз ви предлагам изживявания, гледки и усещания. Всичко останало ще откриете и сами.

Ако искате да се слеете максимално с местните и да се потопите изцяло в атмосферата, можете да изберете и на някои от нашите КУРСОВЕ по ПОРТУГАЛСКИ, за да сте максимално подготвени! На добър път!

Онлайн записванеИзбор на курс:

Ниво: