Гръцки и хубаво вино?

  • Гръцки език и култура

Гръцки и хубаво вино?

Гръцки и хубаво вино?

ἐν οἴνῳ ἀλήθεια – във виното е истината

 

От гръцки произлиза крилата фраза на древногръцкия поет Алкей, както и самата дума за вино  – οινός . Гърците добре са познавали и оценявали вълшебната напитка още в дълбока древност, независимо че в традиционните съвременни представи рядко свързваме гърците с качественото вино.

Твърди се, че някои от древните гръцки сортове грозде, от които се е произвеждало прочутото антично вино все още се отглеждат. Такъв е случаят с кипърското вино със запазена марка за произход „Кумандария“. Счита се за едно от най-древните в света и е сред емблематичните за Кипър продукти. Отличава се със сладкия си вкус и е богато на аромати. Споменава се още от Хезиод, Страбон и Сенека и става особено популярно по време на франкското господство на острова. Наречено е на село, кръстено от рицарите Мегали Кумандаря, където се е произвеждало. Наричали го още „Апостол на вината“, „виното, което предизвика война“, „виното което прави жените сговорчиви“ и „най-старото на Средиземноморието“.

Виното станало любимо в европейските кралски дворове и било споменато в творбите на редица поети и пътешественици. Така например Елизабет Браунинг сравнява сладостта му с лирата на музите, цвета му с този на лъва, а блясъка му с този на очите на Афродита. Говори се, че османският султан Селим II, който се славел като почитател на питиетата, след като разбрал за качествата на кумандаря наредил превземането на острова.

В късното Средновековие били направени опити за пренасяне на лози от Кипър в Португалия и в резултат от това се получило виното мадейра. Алкохолното съдържание е около 14% и според традиционната технология на производство трябва да отлежава поне 2 години в дъбова бъчва. Понастоящем виното се произвежда в 14 села в района на Лимасол и освен за гръцкия пазар се произвежда и за износ. Уникалността на кумандаря се дължи на уникалните условия, в които се отглеждат лозовите насаждения – надморска височина 600 м., мека зима, сухо лято и не много високи температури.

Запишете се в нашите  КУРСОВЕ ПО ГРЪЦКИ и освен самия език, ще научите още много полезни и интересни неща за гръцката култура, история и бит!

 

Онлайн записванеИзбор на курс:

Ниво: