За гръцкия с любов

За гръцкия с любов

Гръцкият език и култура периодично са обект на възхищение и преклонение за великите умове в различни епохи от развитието на човека. Ако и вие като нас сте пленени от гръцкия език, включете се в някой от нашите курсове по гръцки за начинаещи или напреднали.

В Древността гръцкият е факла, която осветява пътя на народите, източник на знание, средство за запазване на съществуващата информация, език на изкуството, философите, математиците, а по късно и на евангелията.

През Средновековието е официален език на Източната римска империя – Византия, официален език на една мощна държава, на който продължава да се твори сериозна литература, предимно с богословска насоченост.

Въпреки че през османско време, гръцкият народ е включен в рамките на Османската империя, той продължава да има водеща роля сред християнските общности, а езикът продължава да се развива в две насоки: народен гръцки-език, на който се творят народни песни и епоси, но и театрални произведения и поеми, в  някои части на гръцкото културно пространство и книжовен гръцки – език на заможните хора, заемащи солидни позиции в империята.

По време на Ренесанса интересът към гръцкото и римско минало започва да се засилва все повече, а познанието на класическите езици е знак за образованост.  Илюстрираме любовта към гръцкия език, с някои цитати от известни личности:

Цицерон: Ако боговете говорят, то със сигурност ще е на гръцки.

Гьоте, великият немски поет споделя: Чух Евангелието на всички езици в „Свети Петър“ в Рим. На гръцки то звучи сякаш ярка звезда осветява небето.

Френският академик Клод Фориел с право отбелязва: Гръцкият език е хомогенен като немският, но е по-богат от него. Ясен е като френският, но е по-точен. По-гъвкав е от италианския и много по-хармоничен от испанския. Това означава, че има всичко необходимо за да се счита за най-хубавият език в Европа.

Прочутата американска писателка Елън Келер пък сравнява гръцкия език с цигулката, като твърди, че ако цигулката е най-съвършения музикален инструмент, то гръцкият е цигулката на човешкия разум.

Това разбира се е само незначителна част от изказаните ласкави думи за гръцкия език от значими личности, но те са достатъчни за да илюстрират влиянието му върху световната култура.

 

Онлайн записванеИзбор на курс:

Ниво: